Hakkımızda

BAŞARI HİKAYEMİZ

Farklı Zamanlarda Aynı Harika Yer… Geçmişin Büyüsü Bulvar’la Geri Geldi..

Eski Tütün Fabrikası’nın Tarihi

Tarihi Tekel Tütün Fabrikası binaları 1887 yılında Osmanlı döneminde Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Yaklaşık bir yüzyıla yakın bir süre fabrika olarak hizmet vermiştir. 1994 yılında kapatılan fabrika, uzun süre boş ve bakımsız durumda kaldıktan sonra 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edilmiştir. 2009 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ihale ile Torunlar GYO ve Turkmall Şirketler Grubu tarafından 30 yıllığına kiralanmış, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından, Bulvar Samsun Projesi olarak 2012 yılında hizmete açılmıştır.

Bulvar Samsun Projesi, Anadolu mimarisinin tipik özelliklerinden iç avluları ile çok geniş bir meydana sahip 6 bloktan oluşmaktadır. Restorasyondan önce A Blok, Sigara Üretim; B Blok, İdari Birimler, Güvenlik ve Sigara Üretim; C – D – E Blok Depo, F Blok ise İdari Birimler olarak hizmet veriyordu.

Tekel Tütün Fabrikası ve Depoları, şehrin merkezindeki en popüler yer olan ve Cumhuriyet Meydanı olarak bilinen merkezde yaklaşık 37.000 m2 üzerine konumlanmıştır. Uzun yıllardır Samsun halkının hafızasında yer alan bu binanın yenilenmesi ve canlandırılması, istihdama ve ekonomiye ciddi katkı sağlamaktadır.

Yenileme

Tarihi yapıların yenileme sürecinde tasarım ve inşaat aşamaları detaylı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Mevcut tüm orijinal yapısal malzemeler onarıldıktan sonra kullanılmıştır. Binaların tüm cepheleri aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Bulvar Samsun, Samsun’un ticari merkezinin kalbinde yer alan eşsiz bir kentsel yenileme projesidir. Aktivite meydanı, açık hava alışveriş caddesi, kapalı perakende birimleri, ofis alanı ve teras restoranları, onu şehrin yeni buluşma noktası yapan mükemmel bir kombinasyondur.

Samsun’un merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nın karşısında yer alan proje, şehrin iş hayatının kalbi olan Mecidiye ve Gazi caddelerinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Ayrıca projede tüm açık alanlarda avlular ve peyzaj düzenlemeleri yer alıyor.

Bulvar Samsun’un 1.400 metrekarelik sosyal alan olarak tasarlanan yapısı, Anadolu mimarisine özgü iç avlulara ve oldukça büyük bir meydana sahip. Kültür, sanat ve eğlence etkinliklerinin yapıldığı meydanın ortasında, yıllardır bu fabrikada çalışıp ülke ekonomisine büyük katkılarda bulunan işçilere şükranlarını sunmak amacıyla bir heykel yer alıyor. Tütün yapraklarını sembolize eden ve omuz omuza çalışan bir kadın ve bir erkeği gösteren heykel, 2,5 x 1,7 x 1 metre boyutlarında olup heykeltıraş Hakan Karakaya’nın imzasını taşıyor.

Bulvar Samsun, ‘AVM Oscarı’ olarak da bilinen ‘2013 ICSC Avrupa Alışveriş Merkezi Ödülleri’nde, ‘Avrupa’nın En İyi Yenileme Projesi Jüri Özel Ödülü’ ve kendi kategorisinde ‘Avrupa’nın En İyi AVM’si Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Bulvar Samsun, aynı zamanda Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından gerçekleştirilen ‘ArkiPARC Gayrimenkul Ödülleri’nde de “En İyi Alışveriş Merkezi” ödülüne layık görülmüştür.

 

The Same Great Place in Different Times… The Magic of the Past is Back with Bulvar…

History of the Old Tobacco Factory

The historical buildings of the Tekel Tobacco Factory were built in 1887 by the French during the Ottoman period. It served as a factory for almost a century. Closed in 1994, the factory was declared as a renovation area in 2006 by decision of the Council of Ministers after standing empty and neglected for a long time. In 2009, it was leased for 30 years by Torunlar GYO and Turkmall Group of Companies through a tender organised by Samsun Metropolitan Municipality, and after restoration works, it was put into service as Bulvar Samsun Project in 2012.

Bulvar Samsun Project consists of 6 blocks with a very large square with inner courtyards typical of Anatolian architecture. Before the restoration, Block A was used as Cigarette Production; Block B as Administrative Units, Security and Cigarette Production; Block C – D – E as Warehouse and Block F as Administrative Units.

Tekel Tobacco Factory and Warehouses are located on approximately 37.000 m2 in the most popular place in the centre of the city, known as Cumhuriyet Square. The renovation and revitalisation of this building, which has been in the memory of Samsun people for many years, makes a significant contribution to employment and economy.

Renovation

The design and construction phases of the renovation process of the historic buildings were handled with a detailed approach. All existing original structural materials were used after being repaired. All facades of the buildings have been restored in accordance with the original.

Bulvar Samsun is a unique urban renewal project located in the heart of Samsun’s commercial centre. The activity square, open-air shopping street, indoor retail units, office space and terrace restaurants are a perfect combination that makes it the new meeting point of the city.

Located opposite Cumhuriyet Square in the centre of Samsun, the project is built as part of Mecidiye and Gazi streets, the heart of the city’s business life. In addition, the project includes courtyards and landscaping in all open spaces.

Designed as a social area of 1,400 square metres, the structure of Bulvar Samsun has inner courtyards typical of Anatolian architecture and a very large square. In the centre of the square, where cultural, artistic and entertainment activities are held, there is a sculpture to show gratitude to the workers who have been working in this factory for years and contributed greatly to the national economy. The sculpture, which symbolises tobacco leaves and shows a man and a woman working shoulder to shoulder, measures 2.5 x 1.7 x 1 metre and bears the signature of sculptor Hakan Karakaya.

At the 2013 ICSC European Shopping Centre Awards, also known as the ‘Oscars of Shopping Centres’, Bulvar Samsun received the ‘Special Jury Award for the Best Renovation Project in Europe’ and the ‘Honour Award for the Best Shopping Centre in Europe’ in its category. Bulvar Samsun also received the ‘Best Shopping Centre’ award at the ‘ArkiPARC Real Estate Awards’ organised by Arkitera Architecture Centre.